Hypothese: Pre-workout moet verboden worden

Wat is pre-workout?

Pre-workout is een voedingssupplement dat een positieve werking heeft op je training. Door gebruik te maken van deze voedingssamenstelling krijg je een boost die jou kan helpen bij je workout. Na het innemen van een ‘scoopie’ voel je je onder andere fitter en meer geconcentreerd. Daarnaast krijg je meer uithoudingsvermogen en meer energie. Ook zorgen de ingrediënten voor een sneller herstel van de spieren.

Pre-workout wordt verkocht in potten van ongeveer tweehonderd tot vijfhonderd gram. In zo’n pot zitten verschillende stoffen die elk een andere functie hebben op je lichaam. De combinatie van deze stoffen zorgen ervoor dat jij optimaal kan presteren tijdens je workout. De prijzen variëren tussen de vijftien en veertig euro, afhankelijk welk merk je aanschaft.

Pre-workout wordt voornamelijk gebruikt door mensen die regelmatig naar de sportschool gaan. Het gebruik hiervan wordt verheerlijkt op social door grote gym-guru’s, zoals Joel Beukers of Mobicep. Zij verdienen goud geld met de verkoop van hun eigen merk pre-workout.

Rick Bierhuizen, Personal trainer
Rick Bierhuizen, personal trainer

Rick Bierhuizen, personal trainer bij Basic Fit Schiedam, gebruikt tegenwoordig geen pre-workout meer, maar hij heeft er veel verschillende ervaringen mee. “Als je je niet houdt aan de aanbevolen hoeveelheid kan je gigantische hoofdpijn krijgen.” Ook vertelt hij dat hij soms geen focus meer kon leggen op zijn workout, omdat hij er zich erg ongemakkelijk van ging voelen.

Uit een enquete waaraan ca. 100 mensen deelnamen kwam dat er een aanzienlijk deel pre-workout gebruikt voor het sporten.

De overige antwoorden van de enquête vind je hier.

Welke werkzame stoffen zitten er in pre-workout en wat doen deze stoffen met je lichaam?

Tussen de verschillende merken die pre-workout verkopen kunnen de ingrediënten en de hoeveelheden ietwat verschillen. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste stoffen uit een pot pre-workout en de effecten die de supplementen hebben. Voor het onderzoek hebben wij gebruikt gemaakt van de pre-workout van MB Nutrition. Deze potten worden verkocht onder de naam Biceppapa.

Hieronder vind je de hoeveelheden van de ingrediënten van de pre-workout van MB Nutrition. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op één ‘scoopie’ (ca. 10 gram). In een hele pot zit ca. 300 gram.

In 1 scoopie zit, zoals hierboven, aangegeven 300 milligram cafeïne. Om even een beeld te schetsen hoeveel dat is: in een kopje koffie zit ongeveer 60 milligram cafeïne. Dat betekent dat je in één schep vijf bakken koffie naar binnen werkt. Gemiddeld krijgt een Nederlandse man 600 milligram cafeïne per dag binnen. Met één schep pre-workout wordt de helft van dit gemiddelde in één keer bereikt. Te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn, beven en hartkloppingen, ook werkt cafeïne verslavend. Wanneer je dagelijks veel cafeïne binnen krijgt en hier opeens mee stopt, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Rick Bierhuizen kent deze bijwerkingen van pre-workout erg goed. “Je hoort het erg vaak in de sportschool voorbij komen.”

De gevaren van te veel cafeïne zijn bekend. In 2013 werden de shots van Red Bull onder de loep genomen door Foodwatch. Zij concludeerden dat deze shots een te concentreerde hoeveel cafeïne zouden bevatten, 80 milligram per shot. Deze shots zouden volgens de consumentenorganisatie al nierfalen en hartritmestoornissen veroorzaken. Daarom zijn de shotjes in landen als Noorwegen, Denemarken en Frankrijk al jaren verboden. Maar als je dit vergelijkt met een scoopie pre-workout is zo’n shotje zelfs kinderspel. Een scoopie pre-workout bevat namelijk bijna 4(!) keer zoveel cafeïne.

Jermaine Bruinsma, promotor van MB Nutrition, gebruikt zelf dagelijks pre-workout. “Ik voel me meer gefocust, ik kan zwaardere gewichten tillen tijdens de oefeningen en ik heb meer energie.” Hij geeft aan het gebruik van pre-workout heel fijn te vinden en ziet niet waarom het risicovol zou zijn. “Als je je gewoon aan de aanbevolen hoeveelheid houdt, kan ik me niet voorstellen dat je er hartkloppingen van krijgt of iets dergelijks. Ik krijg er echt een goed gevoel van er wordt door het nemen van een scoopie super energiek en gemotiveerd om te gaan.” Het enige negatieve effect dat Jermaine ervaart zijn tintelingen: “Die tintelingen vind ik niet heel fijn, maar het is niet dat ik me er echt aan stoor. Ik raad pre-workout zeker aan.”

Is pre-workout vervangbaar door goede voeding?

Brenda van Uffelen is diëtist. Ze heeft naast haar normale studie ook nog Orthomoleculaire Geneeskunde gestudeerd. Bij deze studie leer je over het lichaam van de mens en voedingssupplementen die wel of niet goed zijn voor het lichaam. Brenda: “De stoffen zijn op zichzelf niet echt schadelijk voor je lichaam. Over de hoeveelheden heb ik daarentegen mijn vraagtekens. De poeders ook kunt vervangen door goede voeding. “Denk aan ei, yoghurt en dat soort dingen.” Brenda raadt de voedingssupplementen niet aan, ondanks dat ze aangeeft dat de stoffen op zichzelf niet echt gevaarlijk zijn. “Ik zou het gewoon houden bij gezonde voeding, het is namelijk nog maar de vraag of het goed getest is. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat de hoge concentratie van de stoffen goed voor je kan zijn. Je neemt ook geen vijf bakken koffie achter elkaar.”

Brenda van Uffelen, Diëtist

Rick Bierhuizen weet dat pre-workout slechts een alternatief is voor voeding. “Vaak kiezen mensen voor een makkelijke keuze om er even een scoopie pre-workout in te gooien.” Het is volgens hem zeker vervangbaar. “Voor een beetje cafeïne kan je gewoon een koffie nemen of iets als Monster Zero. Daarbij zorgen de snelle koolhydraten in bijvoorbeeld pasta ook voor een energieboost.”

Conclusie

Na het onderzoek kan je concluderen dat het nemen van pre-workout niet goed is voor je gezondheid. Een te hoge dosis cafeïne kan veel bijwerkingen met zich meebrengen. Denk hierbij aan hartkloppingen, slapeloosheid of angstgevoelens. Toch kun je niet zeggen dat pre-workoutsupplementen verboden moeten worden, want er zitten geen stoffen in die op de lijst van de Opiumwet horen te staan. Wel is het van groot belang dat de gevaren van dit poedertje aan het licht komen. Er moet daarom meer voorlichting komen en de gevaren moeten worden aangegeven op het label. De hoge concentratie van de stoffen zorgt ervoor dat je in een paar seconde een zeer grote hoeveelheid binnenkrijgt van een bepaalde stof, je lichaam kan hier van schrikken en dit veroorzaakt de bijwerkingen. Het wordt aangeraden de poeders aan de kant de schuiven en het te vervangen door goede voeding.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: